GI’ og TA’ en soloudstilling af Sonja Lillebæk Christensen
Fra 9. aug - 8. sep
GI’ og TA’ er en stor videoskulptur bestående af bemalede geometriske former i overstørrelse som der er projekteret video på med undervandsbilleder, tekst og lyd.
Jeg har været ude og filme i den nu næsten livsforladte danske fjord, som min far begik selvmord i for mange år siden. Værket er ikke som sådan et miljøpolitisk værk, selvom jeg tager udgangspunkt i de mediekendte undervandsbilleder fra de døde danske indre farvande. De velkendte smukke og urovækkende billeder går over i en mere personlig melankolsk associationsrække om overgange i livet, døden og om søgen efter noget større, noget andet, måske noget bedre.
Jeg må jo indrømme at disse kendte undervandsbilleder af fraværet, giver mig plads til at drømme og forestille mig noget andet end det eksisterende. Men jeg vil selvfølgelig gerne have levende have hvor fisk og planter trives, og en levende far, men det sidste kan jeg nok ikke håbe på.
Jeg har taget mine egne erfaringer med og forestillinger om overgange mellem liv og død, og blandet dem med H.C. Andersens eventyr Den Lille Havfrue og den græske filosof Platon (f.427 f.v.t.) og hans stræben efter det sande, det gode og perfekte, som han påstod den fuldendte geometriske kugle er. “Lad ingen uden kendskab til geometri få adgang her” stod der over døren til Platons akademi i Athen.
På en måde forestiller jeg mig nok at der altid er “et efter”, at tingene ikke slutter med døden/udryddelsen. Udstillingens titel GI’ og TA’ er en slags oversættelse af put and take, altså når man tager noget, lærer noget, skal man give noget tilbage, om det er viden eller ting.
Videoskulpturen går i dialog med en plakatfrise i S-togshallen og på billboardet ved indgang til stationen.
Det er med stor glæde, vi kan fortælle, at SKF har præmierer ”GI´ OG TA´” på Udstillingsstedet Sydhavn Station
Derfor præmierer udvalget ”GI´ OG TA´”
””GI' og TA'" er en bemærkelsesværdig videoinstallation, der udmærker sig ved sin enkle tilgang til komplekse temaer. Værket præsenterer en fusion af visuelle og auditive elementer, herunder malede figurer, stemningsfulde undervandsbilleder og en gennemtænkt lydside.
Lillebæk Christensen formår med stor dygtighed at adressere alvorlige miljømæssige udfordringer i de danske farvande. Det bemærkelsesværdige ved hendes tilgang er, hvordan hun forankrer disse globale problemstillinger i en personlig kontekst. Ved at væve sine egne erfaringer med tabet af sin far sammen med bredere temaer om forandring skaber kunstneren en resonans, der gør det abstrakte konkret og nærværende.
En særlig styrke ved "GI' og TA'" er dens evne til at sammenkæde forskellige intellektuelle og kulturelle strømninger. Lillebæk Christensen trækker inspiration fra H.C. Andersens eventyrlige univers og integrerer elementer af græsk filosofi, hvilket resulterer i et værk, der er både lokalt forankret og universelt i sit udsyn. Denne sammensmeltning inviterer beskueren til at reflektere over eksistentielle spørgsmål på en måde, der er både tilgængelig og dybsindig.
Teknisk set demonstrerer "GI' og TA'" en beherskelse af det digitale medie. Videoinstallationen er nøjekomponeret, hvor hvert element bidrager til en helhedsoplevelse, der er både visuelt interessant og tankevækkende. Lillebæk Christensens evne til at orkestrere disse forskellige komponenter vidner om en moden kunstnerisk stemme og en sikker hånd i udførelsen.”
Kunstnerisk kvalitet af høj karakter skal anerkendes
Kunstfonden tildeler hvert år præmieringer til kunstnere og institutioner, som har skabt et værk eller en udstilling af særlig høj kunstnerisk kvalitet. En præmiering er altså et ekstra skulderklap til dem, der har gjort sig særlig bemærket inden for et bestemt kunstområde.