Udstillingsstedet Sydhavn Station præsenterer SKYLINE
- en soloudstilling af Christian Aagaard Ovesen
Åbent d. 14. feburar - 16. marts 2025, torsdag - fredag 13 - 17
(English below)
København vokser. Over de sidste tiår har byen fået flere nye bydele, og i en nær fremtid vil Lynetteholmen vokse frem fra havet for at imødekomme den årlige befolkningstilvækst på ca. 7500 mennesker (gennemsnitligt de sidste 4 år ifølge Københavns Kommune). Men hvad betyder udviklingen for det lokale plante- og dyreliv? På Amager Fælled bygges der på Lærkesletten, et område, hvor flere beskyttede arter lever, herunder Stor vandsalamander, og i Københavns Sydhavn påvirker nybyggeriet på Stejlepladsen det lokale fugle- og insektliv. Hvordan ændrer dyreverdenen sig, når mennesket tager endnu mere plads?
Udstillingen Skyline tager afsæt i disse spørgsmål og en interesse for de prekære økologier, som findes i grænselandet mellem by og natur, der hvor ting rives ned og bygges op. Den udforsker, hvordan naturen tilpasser sig i økosystemer under konstant forandring, og hvordan planter og organismer finder nye veje i menneskeskabte infrastrukturer. For eksempel er byens lys er en del af den infrastruktur, som mennesker bruger til at navigere og kommunikere med, men hvordan navigerer sommerfugle og natsværmere, når månen, solen og stjernerne bliver erstattet af kunstigt lys fra huse, biler og fabrikker?
I sin praksis henter Christian Aagaard Ovesen ofte inspiration fra science-fiction-litteratur, for eksempel hos den amerikanske science-fiction-forfatter Ursula K. Le Guin. I romanen Ordet for verden er skov udforskes, hvordan kolonialisme og menneskets udnyttelse af naturressourcer fører til konflikt, når mennesker fra Jorden koloniserer den frodige planet Athshe og undertrykker dens fredelige indbyggere.
I en tid præget af klimakrise inviterer udstillingen til alternative fortællinger, som både kan rumme sorgen, håbet og mulighederne, og ligesom hos Le Guin balanceres der mellem utopiske og dystopiske forestillinger. Det er verdener, hvor dyr muterer på kreative måder for at tilpasse sig steder domineret af mennesker. Men hvor science-fiction ofte handler om planetære eller intergalaktiske fremtidsscenarier, er opmærksomheden her rettet mod det lokale. Arbejdet til denne udstilling har derfor involveret lange gåture i Sydhavnen, hvor indsamlede materialer og observationer fra området er blevet inkorporeret i den indendørs installation og de sort/hvide monotypier, som hænger i forhallen og på stationens ydermur.
Christian Aagaard Ovesen (f. 1986) blev en del af Udstillingsstedet Sydhavn Station i 2024, og Skyline er hans første udstilling som medlem. Han er uddannet fra Piet Zwart Institute i Rotterdam og fra Kunstakademiet i Bergen.
Udstillingen er støttet af Dansk Tennis Fond, Grosserer L. F. Foghts Fond, Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse, Rådet for Visuel Kunst, Poul Johansen Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Særlig tak til Frida, Malou Solfjeld, Nicolai Risbjerg, Andreas Malthe Larsen-Helms, Sigrid Lerche, Christian Schytt Fisker og Sydhavn Genbrugscenter.
Adgangsforhold: Der er trinfri adgang for kørestolsbrugere fra gaden og via elevator fra perronen.
Tekst om mørke af kurator og kunsthistoriker Malou SolfjeldJeg skriver til dig fra mørket, ikke kun årstidens mørke, men også det indre mørke, som ind imellem rammer mig. Du kender det sikkert, gør du ik? Om det er mangel på d-vitamin eller konsekvenserne af vores livsstil badet i kunstigt lys, afhængige af skærm og suget ind i kapitalismens overforbrug, der gør, at vi i tide og utide havner i individuelle og kollektive depressionstilstande, skal jeg ikke kunne sige. Men hvorom alting er, så synes jeg, at vi skylder både mørket og hinanden at tage det alvorligt.
Hvorfor udelukkende forbinde mørket med det negative, det svære og det sorgfulde, når mørket måske (bliv)er vores redning? Spørger vi insekterne, er der ingen tvivl. Insekter har brug for mørke, ligesom to tredjedele af planetens dyr er natdyr, og endnu flere er afhængige af vekselvirkningen mellem dag og nat, lys og mørke. Uden mørke kan de ikke formere sig, finde føde, orientere sig eller afkode årstiderne. I en artikel om den store insektapokalypse forårsaget af elektrisk lys læser jeg: “Asfalt kan reflektere lys, så det ligner vand, og det får nogle insekter til at lægge æg på asfalten i stedet for i en sø eller i et vandløb"... De seneste par dage er mit evigt oplysende instagram feed svømmet over med billeder af en mand med solbriller og citatet: “I'm wearing sunglasses today because I'm seeing the future, and the future is looking very bright.” - David Lynch. Jeg kan ikke lade være med at spekulere over sammentræffet mellem hans død og præsidentskiftet i USA. Og nu er der en massemigration sat i gang, fra metaplatformene til alternative sociale medier, hvor vi digitalt kan forbinde os, holde kontakten og bibeholde vores venstreorienterede, ucensurerede ekkokamre. Hvem var det nu, der sagde Staying with the trouble…
“For at sikre en lys fremtid, skal vi omfavne mørket”- Johan Eklöff, Mørkemanifestet
Udstillingens højhuse og Lynch i himlen minder mig om den nye “mursten” af en bestseller, skrevet af Liv Niemann Duvaa. Ned fra himlen handler om de pcb-forurenede højhuse i Brøndby Strand, hvorfra beboerne de seneste år er blevet evakueret og genhuset, mens deres hjem er blevet jævnet med jorden. I Christians udstilling er det insekternes hjem, der hjemsøges, af menneskehuse, der bygges op. Lærkesletten, Lynetteholmen og også Stejlepladsen i Sydhavnen. Han viser mig området på maps, og senere googler jeg i min lejlighedsjagt Stejlepladsen, og skriver mig op til udviklerens nyhedsbrev, som lover “et bæredygtigt, co2-neutralt, fællesskabende bofællesskab tæt på naturen og midt i byen”. - hvad mere kan man be’ om? Det synes umuligt at skrive en tekst om mørke, uden at forstærke den alarmberedskabs-tilstand, jeg befinder mig i for tiden. Heldigvis formår Christians praksis at røre mig så dybt, at jeg for en stund kan trænge ud af mørket, og i denne udstilling gør han det netop ved hjælp af mørket. Gennem en sanselig undersøgelse af byens lys inviterer han os ind i sin nat skabt til Udstillingsstedet Sydhavn Station. En totalinstallation omfavner os og tilbyder muligheden for at træde ind i et rum på andre arters præmisser.
“Der tales ofte om lysets hastighed med en vis beundring. Mørkets hastighed er meget langsommere, mørket falder blidt og stille på, som balsam for sjælen” - Johan Eklöff, Mørkemanifestet
I Nazila Kivis danske oversættelse af Shahrnush Parsipurs Kvinder uden mænd, læser jeg en dialog mellem Munes og gartneren:
“Nu er det på tide, at du tager af sted og bliver til et menneske.” “Jeg vil gerne blive til lys. Hvordan bliver man til lys?” “Det gør man ved at erkende mørkets væsen. Du forstår ligesom andre jævne mennesker ikke betydningen af at være hel. Jeg siger til dig, gå hen og lær mørkets væsen, det er kernen. Bliv ikke til lys, for det er en ensrettet vej. Se på din ven, hun ville være et træ, og det blev hun. Det var måske ikke så svært som hun troede, men menneske blev hun ikke. Nu kan hun begynde rejsen på ny, måske kan hun igen om milliarder af år blive til et lille menneske. Det siger jeg dig, gå ud og søg mørket. Når du når den dybeste afgrund finder du til sidst lyset mellem dine hænder, lige ved siden af dig selv. Det er sådan man bliver til et menneske.” Måske er det netop en mørklægning af instagram, facebook, google maps, apple og alle de andre amerikanskejede overvågnings- og oplysningstjenester, der vil hjælpe os med at blive hele mennesker igen. Mennesker med kontakt til og respekt for både naturen, hinanden og os selv som lys-sensitive væsener med behov for mørke.
““Natten er dagens mor,” skrev digteren Erik Johan Stagnelius (1793-1823) og hentydede her til den nordiske mytologis gudinde Nat, der var mor til Dag, Jord, Sol og Måne.”
- Johan Eklöf, Mørkemanifestet
I min research til denne tekst, er jeg stødt på fænomenet “mørkning”; et overgangsritual mange familier tidligere praktiserede i hjemmene, hvor man hver aften samledes indenfor omkring skumringstid, uden at tænde lys for at opleve mørket falde på og mærke dagen gå på held. Jeg er meget taknemmelig for at Christian inviterede mig ind i sin praksis og sin verden og sin nat, og jeg vil fremover øve mig på at omfavne mørket og måske endda holde mørkning. Måske vil I, der oplever udstillingen, gøre det samme. Så kan det være, at natsværmeren bliver vores ven, og i den bedste af alle verdener, vil byens insekter igen en dag kunne finde vejen hjem.
______________________________________________________________________________________________
Copenhagen is growing. Over the past decades, the city has gained new neighborhoods, and in the near future, Lynetteholmen will rise from the sea to accommodate the annual population increase of approximately 7,500 people (on average over the last four years according to the City of Copenhagen). But what does this development mean for the local plant and animal life? On Amager Fælled, construction is underway at Lærkesletten, an area where several protected species live, including the Great Crested Newt, and in Copenhagen’s Sydhavn area, new construction at Stejlepladsen is affecting local bird and insect life. How does the animal world change when humans take up even more space? The exhibition Skyline is based on these questions and an interest in the precarious ecologies that exist in the borderland between city and nature, where things are torn down and built up. It explores how nature adapts in ecosystems in constant change, and how plants and organisms find new ways in human-made infrastructures. For example, city lights are part of the infrastructure that humans use to navigate and communicate, but how do butterflies and moths navigate when the moon, sun, and stars are replaced by artificial light from houses, cars, and factories?
In his practice, Christian Aagaard Ovesen often draws inspiration from science fiction literature, such as the works of the American science fiction author Ursula K. Le Guin. In her novel The Word for World is Forest, the story explores how colonialism and the exploitation of natural resources lead to conflict when humans from Earth colonize the lush planet Athshe and oppress its peaceful inhabitants.
In a time marked by climate crisis, the exhibition invites alternative narratives that can encompass grief, hope, and possibilities, weaving together utopian and dystopian visions, as seen in Le Guin's works. These are worlds where animals mutate in creative ways to adapt to spaces dominated by humans. But while science fiction often deals with planetary or intergalactic future scenarios, here the focus is on the immediate surroundings. The work for this exhibition has therefore involved long walks through the Sydhavn area, where collected materials and observations have been incorporated into the indoor installation and the black-and-white monotypes displayed in the foyer and on the station’s outer wall.
Christian Aagaard Ovesen (b. 1986) became part of Udstillingsstedet Sydhavn Station in 2024, and Skyline is his first exhibition as a member. He is a graduate of the Piet Zwart Institute in Rotterdam and the Art Academy in Bergen.
The exhibition is supported by Dansk Tennis Fond, Grosserer L. F. Foghts Fond, Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse, Rådet for Visuel Kunst, Poul Johansen Fonden and Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Special thanks to Frida, Malou Solfjeld, Nicolai Risbjerg, Andreas Malthe Larsen-Helms, Sigrid Lerche, Christian Schytt Fisker og Sydhavn Genbrugscenter.
Step-free access for wheelchair users from the street and via elevator from the platform.
Text about darkness by historian and curator Malou SolfjeldI am writing to you from the darkness, not only the darkness of the season, but also the inner darkness that sometimes strikes me. If you read this text at the same time of the year that it’s written, January/February, you might know the feeling of inner and outer darkness, coinciding, pulling you down, casting shadows everywhere. Whether it is a lack of vitamin D or the consequences of our lifestyle bathed in artificial light, dependent on screens and absorbed in the overconsumption of capitalism, resulting in individual and collective states of depression, I’m not sure. But whatever it is, I think we owe both the darkness and each other to take it seriously. Why exclusively associate darkness with the negative, the difficult and the sad, when the dark might be(come) our salvation? If we ask the insects, there is no doubt. Insects need darkness, just as two-thirds of the planet's animals are nocturnal, and even more depend on the shifts between day and night, light and darkness. Without darkness, they cannot reproduce, find food, orient themselves or decode the seasons. In an article about the great insect apocalypse caused by electric light, I read: “Asphalt can reflect light so that it looks like water, and this causes some insects to lay eggs on the asphalt instead of in a lake or in a stream”… For the past few days, my ever-(en)lightening Instagram feed has been flooded with pictures of a man wearing sunglasses along with the quote: “I'm wearing sunglasses today because I'm seeing the future, and the future is looking very bright.” - David Lynch. I can't help but wonder about the coincidence between his death and the change of presidency in the United States. And now a mass migration is underway, from the meta platforms to alternative social media where we can digitally connect, keep in touch, and maintain our leftist, uncensored echo chambers. Who said Staying with the trouble…
"To ensure a bright future, we must embrace the darkness"- Johan Eklöff, The Darkness Manifesto
The exhibition's high-rise buildings and Lynch in the sky remind me of the new bestseller by Liv Niemann Duvaa. Ned fra Himlen is about the PCB-contaminated high-rise buildings in Brøndby Strand, from which the residents have been evacuated throughout recent years, while their homes have been demolished. In Christian's exhibition, homes of insects are haunted by human houses being built. Lærkesletten, Lynetteholmen and also Stejlepladsen in Sydhavnen. He shows me the area on maps, and later I google Stejlepladsen in my search for a new place to live. I sign up for the developer's newsletter, which promises "a sustainable, co2-neutral, communal living community close to nature and in the middle of the city" - what else could one ask for? It feels impossible to write a text about darkness without amplifying the state of emergency I find myself in these days. Yet Christian’s work touches me so profoundly that I, for just a moment at least, manage to escape the darkest corners of my mind. Through a sensorial examination of city lights, he invites us into his night created for Udstillingsstedet Sydhavn Station, offering us the opportunity to perceive our surroundings from other species' perspectives.
"The speed of light is often spoken of with admiration. The speed of darkness is much slower, darkness falls gently and quietly, like balm for the soul" - Johan Eklöff, The Darkness Manifesto
In Nazila Kivi’s Danish translation of Shahrnush Parsipur's Women Without Men, I read a dialogue between Munes and the gardener: “Now it's time for you to go and become a human.”“I want to become light. How do you become light?”"You do that by recognizing the essence of darkness. You, like other ordinary people, do not understand the meaning of being whole. I say to you, go and learn the essence of darkness, that is the core. Do not turn into light, because that is a one-way street. Look at your friend, she wanted to become a tree and she became one. It might not be as difficult as she thought, but she did not become human. Now she can start the journey all over, and maybe in billions of years she can turn into a little human again. I'm telling you, go out and seek the darkness. When you reach the deepest abyss, you will eventually find the light between your hands, right next to yourself. This is how you become a human.” Perhaps it is precisely a blackout of Instagram, Facebook, Google Maps, Apple and all the other American-owned surveillance and information services that will help us become human again. Human beings with respect for nature, respect for each other and respect for ourselves as light-sensitive beings; for whom darkness is a necessity as well.
""The night is the mother of the day," wrote the poet Erik Johan Stagnelius (1793-1823), referencing the Norse mythology goddess Night, who was the mother of Day, Earth, Sun and Moon."- Johan Eklöf, The Darkness Manifesto
In the process of writing this text, I came across the phenomenon of “darkening”; a rite of passage which many families used to practice in their homes, every evening around dusk. They gathered without any light, to experience the darkness fall upon and let go of the daylight. I am very grateful that Christian invited me into his studio, into his world and into his night. From now on, I will practice how to embrace darkness and maybe even celebrate “darkening”. Perhaps some of you who experience the exhibition will do the same. Hopefully someday, the moth will become our friend, and in the best of all worlds, the insects dwelling in the city, will also one day be able to find their way home again.