En udstilling med de 10 kunstnere bag Udstillingsstedet Sydhavns Station:
Sonja Lillebæk Christensen
Camilla Rasborg
En æske flødeboller, en samling døde fluer, en tegning af et bogomslag, en jukebox, en tube brugt maling, en LP m. Bob Marley, en bog af Nietzsche, et kamera med en ufremkaldt film, en æske akvarelfarver og en pude.
Det er de genstande eller effekter, som de 10 kunstnere, der står bag Udstillingsstedet Sydhavn Station valgte at bidrage med til udstillingen Sydhavnseffekter, da jeg bad dem om at udstille en genstand, der betyder noget for dem i forhold til deres praksis og deres opfattelse af dem selv som kunstnere.
Samtidigt bad jeg dem om at stille op til et portrætfoto under titlen Kunstneren i sit atelier.
Udstillingen Sydhavnseffekter er bygget op som et museumslignende rum, hvor de enkelte genstande er præsenteret på podier og forsynet med skilte, der sagligt oplyser om de enkelte genstande. I det bageste rum vises en række små nøgterne tegninger af genstandene sammen med den beskrivelse kunstneren har givet af genstanden.
Når S-togspassagerne passerer forbi udstillingsstedet, vil de møde portrætter af de 10 kunstnere. Fotoserien Kunstneren i sit atelier, der er ophængt i stationsrummets plakatstandere, viser dem i deres atelier. Serien mimer det klassiske kunstnerportræt af kunstneren i sit atelier, som vi kender det fra fx Alexander Liebermans portrætter af modernismens ikoner; Picasso, Braque etc. i bogen The Artist in his Studio. En, tænker jeg, for disse kunstnere lidt usædvanlig og måske akavet situation; kunstneren i sit atelier i kunstnerpositur, fordi det er en fremstilling, der fortrinsvis hører en anden tid til.
De særligt udvalgte genstande, som præsenteres indenfor i udstillingen, og de sorthvide portrætter udenfor, kan give et blik på kunstnerrollen – som den traditionelt har været opfattet og er blevet fremstillet, set i forhold til hvordan den opfattes af kunstneren selv i dag. Samtidigt præsenterer Sydhavnseffekter kunstnerne bag Udstillingsstedet Sydhavns Station som både enkeltpersoner og som en gruppe.
-Lasse Krog Møller
Lasse Krog Møller er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2001. Arbejder med installationer, objekter, fotos, tekst, tegning og bogudgivelser. Han modtog i 2013 Statens Kunsfonds tre-årige arbejdslegat.
Han har bl.a. udstillet på Kunsthallen Brandts, Overgaden – Institut for Samtidskunst, Galleri Image. Senest: Orders of the Day Ok-Corral, 2014. Gå Løs Vanløse, 2013. Ang. Hellerup Hellerup, 2013.
Lasse Krog Møller er medstifter og redaktør af forlaget/tidsskriftet * [asterisk] og står selv bag flere bogudgivelser, senest Vanløses Monumenter 2013, Ang. Hellerup 2013, 100000000000000 Stykker Smørrebrød 2013 og Et togt over det hvide sand 2011.